the Summer was Magic

30 augustus 2019

Met het verschijnen van deze nieuwsbrief komen we in de nadagen van een zonnige zomer waarbij het publiek heeft kunnen genieten van een groot aanbod van festivals en evenementen. Steeds meer organisatoren pakken het thema duurzaamheid structureel op. Een goede aanpak daarbij is om gebruik te maken van een certificeringssystematiek. Niet dat een certificaat een doel is, maar op een gestructureerde manier en met duidelijke criteria kun je dan aan de slag met de diverse thema’s zoals energie, water, afval, mobiliteit en eten en drinken.

 Adviseurs van Green Stages zijn geaccrediteerd om voor de keuringsorganisaties de audits uit te voeren. Deze zomer was dan ook gevuld met vele keuringen bij een breed scala aan evenementen in binnen en buitenland.

Bijvoorbeeld de keuring voor A Greener Festival bij het Terraforma Festival in Milaan. Op een prachtig half vervallen aristocratisch landgoed werd een driedaags experimenteel festival gehouden met workshops, lezingen en muziek. Veel respect voor de natuur en duurzaamheid. Zo kreeg elke campingbezoeker biologisch afbreekbare zeep en een drietal vuilniszakken om het vuil gescheiden in te zamelen.

Das Fest in Karlsruhe was van een hele andere orde. In een weekend komen daar een kwart miljoen bezoekers bij elkaar in stadspark waarbij opvalt dat het zeker mogelijk is bij deze grote aantallen bezoekers een hardcup oplossing door voeren waarbij het terrein gedurende het festival opvallend schoon bleef.

Ook in Nederland keurden we diverse festivals. Met name in de regio Amsterdam waar een stevig duurzaamheidsbeleid wordt doorgevoerd waren we betrokken bij de keuring van onder andere Loveland Festival en Mystic Garden, beide in het Sloterpark. Als voorwaarde geldt hier dat een natuurscan moet worden uitgevoerd en maatregelen worden getroffen om flora en fauna te beschermen.

Tot slot zien we dat het onderwijs steeds meer het goede voorbeeld geeft door hun introfestivals op een meer duurzame manier in te richten.

© Green Stages 2018

Delen