Hardcups

6 juli 2019

Single Use Plastic oftewel plastic wat maar eenmalig wordt gebruikt, is in evenementenland het gesprek van de dag. Door campagnes als ‘The Plastic Promise’, de aankomende regelgeving en onder andere het beleid in gemeente Amsterdam krijgt dit thema de benodigde aandacht. Green Stages krijgt veel vragen van diverse gemeenten hoe hiervoor een duurzame oplossing aan te bieden.

Wij ondersteunen daarbij het gebruik van hardcups, maar sluiten ook het gebruik van PET niet uit mits dit schoon wordt ingezameld en aangeboden voor recycling. 

Regelmatig wordt ook PLA als alternatief aangedragen. Wij zijn hier minder enthousiast over. De biologisch afbreekbare PLA variant van de plastic drinkbeker blijkt in een natuurlijk omgeving (oceaan, sloot, natuur) veel slechter af te breken dan gedacht en  veroorzaakt even goedzwerfafval en onttrekt grondstoffen uit de voedingsketen. Omdat er maar weinig partijen belangstelling hebben voor PLA als recycle materiaal komt het in de meeste gevallen alsnog in de verbrandingsoven terecht. 

De kern van de oplossing ligt in onze ogen meer in het opzetten van het juiste statiegeld/retoursysteem dan in het voeren van een discussie over de gekozen materialen (PLA vs. PET vs. PP vs. ?) en Life Cycle Analyses.

Green Stages ondersteunt hardcup systemen in combinatie met een retoursysteem als de meest impactvolle oplossing. Weliswaar worden deze  bekers ook vervaardigd uit een fossiele brandstof, maar kunnen tot minimaal 80 keer worden hergebruikt. Als alternatief zien we het gebruik van PET bekers, gekoppeld aan een goedwerkend statiegeldsysteem en directe levering aan een verwerker voor recycling

Om festivals en gemeenten van een goed en praktisch advies te kunnen voorzien werken we momenteel hard aan het opbouwen van een netwerk van leveranciers en verwerkers. 

Wij kijken uit naar schone evenemententerreinen. Tot je enkels in de platgetrapte bekers kan echt niet meer.

© Green Stages 2018

Delen