Bezoek In Our Nature 

De stap naar groene festivals

12 september 2019

PODIA ALS KATALYSATOR VOOR EEN DUURZAME WERELD
Groene Pioniers, prachtige plannen maar hoe deze juist aan te pakken?

Ondanks dat de samenleving snakt naar inspirerende ideeën voor vergroening, energiebesparing en verrijking van het landschap hebben initiatiefnemers van duurzame projecten zoals voedselbossen, landschapsontwikkeling en energietransities vaak moeite om hun plan van de grond te krijgen. Tijdens het In Our Nature festival komen ontwerpers, ondernemers en creatieve makers samen om ervaringen te delen, kennis uit te wisselen en nieuwe samenwerkingsverbanden te ontwikkelen. Zij vragen zich daarbij af:

  • wat remt groene, idealistische ondernemers?
  • waarom komen initiatieven moeizaam tot stand?
  • welke weerstand roept de dringende roep om een duurzame wereld op?

 Inspiratiebijeenkomst muziek en wetenschap met Jan Douwe Kroeske

Op donderdag 10 oktober vindt tijdens het In Our Nature festival een bijeenkomst plaatst over de rol van de muziekindustrie op duurzame innovatie.

In 2008 vroeg de wetenschap Jan Douwe Kroeske, bekend van o.a. televisieprogramma’s Jules Unlimited en 12 Steden 13 Ongelukken, hoe zij wetenschap, innovatie en duurzaamheid op een laagdrempelige manier konden overbrengen naar een groot publiek.

Om het publiek daadwerkelijk persoonlijk te betrekken binnen de diverse thema’s, reist Jan Douwe met het door hem opgezette SummerLabb langs verschillende grote publieksevenementen. Hier vertellen de partners van SummerLabb over hun visie op de toekomst. Dit doen zij middels mooie voorbeelden uit de praktijk, bestaande producten en interactieve opstellingen.

De afgelopen jaren heeft Summerlabb op diverse events tienduizenden mensen bereikt. Afgelopen zomer werd bijvoorbeeld het verhaal ‘The Green Line to the Future’ aan het publiek van Wereldhavendagen Rotterdam en het jaar daarvoor in Sail Den Helder. Maar denk ook aan evenementen als Parkpop, Eurosonic Noorderslag en Volvo Ocean Race. Naast het bereiken van publiek zijn er al diverse samenwerkingen en uitwisselingen ontstaan tussen de partners van SummerLabb.
Tijdens het In Our Nature festival vertelt Jan Douwe over hoe de wereld van de muziek verbinding legt naar een duurzame wereld. Als 1 van de 10 partners stond hij ook aan de wieg van de GEM-Tower. Een innovatieve energie-oplossing die recentelijk op Pukkelpop is gepresenteerd.

Inspiratiebijeenkomst duurzame podia door Frans Verouden

Doorpakkend op de boodschap van Jan Douwe Kroeske om muziek en wetenschap te verbinden en duurzame innovatie daarbij in te zetten, neemt Frans Verouden je verder in het praktisch duurzaam maken van evenementen.

Frans is oprichter van Stichting Green Stages. Een organisatie die zich hard maakt voor een duurzame culturele sector. Zij doen dat door gemeenten te ondersteunen in duurzaamheidsbeleid, culture organisaties te ondersteunen om duurzaamheid in de bedrijfsvoering door te voeren en evenementorganisatoren om hun festival of event aantoonbaar duurzaam te maken. Green Stages hanteert een volledig geïntegreerde benadering van duurzaamheid en gelooft in de kracht van het collectief. Vele cultuurorganisaties zich reeds bij het Green Stages convenant aangesloten.

Een duurzaam evenement! Waar hebben we het dan over?

  • Over duurzame energieplannen voor festivals: Door een grondige analyse van de behoeftes en inzet van duurzame energiebronnen kom je niet alleen tot significante milieuwinst maar is ook economische winst te behalen.
  • Over de plastic afvalberg: Tot je enkels in de plastic bekers is de festivalbezoeker steeds meer een doorn in het oog. Gaat het om het systeem of het materiaal?
  • Over mobiliteit : De grootste CO2 uitstoot van festivals wordt veroorzaakt door publiek, leveranciers en artiesten en hun vervoer van en naar een festivalterrein. Hoe verminderen we op een praktische manier deze impact?
  • Over verantwoord eten: Hoe geef je tijdens een festival invulling aan de groeiende vraag naar bewust en verantwoord eten?
  • En over het het effect van festivals op natuur en bodemkwaliteit. Wat kun je doen om aantasting te voorkomen en als het ‘te laat’ is, is herstel dan mogelijk?
  • En over waterverbruik, duurzame inkoop, toegankelijkheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en meer….

Frans vertelt in vogelvlucht over de thema’s, de innovaties maar vooral ook over het laaghangende fruit. Waar kan elke evenementorganisator, groot of klein, professioneel of opgezet door vrijwilligers in principe morgen mee aan de slag!

Deze inspiratiesessie van Jan Douwe en Frans start om 11.30 in De Spiegeltent op De Kleine Aarde en duurt tot ca. 13.00 uur.

Nieuwsgierig??

Luister en praat mee of kom met uw eigen voorstel/plan naar de Kleine Aarde op 9 oktober a.s. in Boxtel. Het gehele dagprogramma op 9 en 10 oktober en Informatie en tickets voor het In Our Nature Festival vindt u op www.inournaturefestival.nl.

Tijdens het In Our Nature festival op De Kleine Aarde in Boxtel staat de rol van cultuur en kunst op de weg naar een circulaire samenleving centraal staat. Dit wordt getoond en besproken in de vorm van workshops, lezingen, optredens, een culinaire proeftuin, een kinderprogramma, muziek en documentaires.

Praktisch idealisme

Het In Our Nature festival is het initiatief van Podium Circulair, een netwerk van groene ondernemers en kunstenaars in Brabant. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met The Turn Club, een ambitieuze groep kunstprofessionals, verbinders en praktische idealisten. Brabant C, investeringsfonds voor cultuur, is partner van dit project van Podium Circulair en heeft een ontwikkelfinanciering voor het In Our Nature festival beschikbaar gesteld.

Curator van In Our Nature is Merlijn Twaalfhoven. Na jarenlang als succesvol componist gewerkt te hebben, zet hij zich nu in om met kunstenaars, creatieve makers en verbinders urgente vraagstukken aan te pakken. Zo wil hij de noodzakelijke veranderingen in de samenleving voeden met verbeeldingskracht, schoonheid en spel. Hij noemt dit de kunstenaars mindset.

U bent van harte welkom.

© Green Stages 2018

Delen